ICT nieuws

Welke landen maken eigen cryptomunten

Sinds een paar jaren zijn de cryptomunten enorm in populariteit gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de Bitcoin steeds records blijft breken. Zo was deze digitale munt op 13 maart zelfs 60.000 dollar waard. Een waarde die de Bitcoin de afgelopen jaren nooit wist te bereiken. Naast de Bitcoin koers zijn er nog vele andere cryptomunten die in waarde blijven stijgen. Hierbij kan je denken aan Ethereum, Ripple en Dogecoin. Door het succes dat al deze digitale munten hebben zijn steeds meer landen hierin geïnteresseerd. Er zijn zelfs al een paar landen begonnen met het ontwikkelen van eigen cryptomunten. In deze blog gaan wij dan ook behandelen welke landen hiermee zijn begonnen. Lees snel verder en ontdek de mysterieuze wereld van het digitale geld!

Banken overbodig

Steeds meer landen laten hun ogen vallen op de cryptomunten. Dit is niet zo gek aangezien overheden met een eigen digitale munt uiteindelijk meer invloed hebben op de eigen economie. Door zelf een eigen cryptomunt te ontwikkelen worden centrale banken namelijk overbodig. Hierdoor wordt het voor overheden mogelijk om zonder de tussenkomst van banken geld naar consumenten over te maken. Dit is ontzettend handig wanneer de eigen economie een flinke boost nodig heeft. Hierbij kan je denken aan de Europese Centrale Bank die in het voorjaar van 2020 geld ging bijdrukken om negatieve effecten van de coronapandemie te verzachten.

Eigen cryptomunten

Het zal je wellicht niet verbazen dat een handelsland als China druk bezig is om een eigen cryptomunt te ontwikkelen. Dit land heeft inmiddels al meer cryptopatenten verzameld dan alle andere landen bij elkaar. Toch loopt China niet helemaal voorop als het om digitale munten gaat. Uit een rapport van consultancyfirma PwC in maart 2021 publiceerde blijkt dat Cambodja en de Bahama’s momenteel aan kop liggen. Dit is te verklaren doordat deze landen al een tijdje een eigen cryptomunt hebben. China daarentegen zit nog in een testfase voor digitale munten. Naar verwachting zal het niet lang meer gaan duren voordat China een eigen cryptomunt uitbrengt.

Nadelen voor consumenten

Nu verschillende landen bezig zijn om een eigen cryptomunt te ontwikkelen is het belangrijk om te weten dat er enkele nadelen zijn. Deze nadelen hebben vooral veel effect op de privacy van consumenten. Door de komst van een eigen digital munt wordt het voor overheden mogelijk om uitkeringen en toeslagen rechtstreeks naar consumenten over te maken. Dit gebeurt zonder een tussenkomst van een bank en klinkt voor jou wellicht fantastisch. Toch moet je er rekening mee houden dat deze cryptomunten een digitaal spoor achterlaten. Een overheid kan hierdoor precies bijhouden waaraan jij je digitale munten uitgeeft. In het ergste geval kan dit leiden tot invloed vanuit de overheid. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt om met uitkeringsgeld sterke dranken en sigaretten te kopen. Om in de toekomst invloed vanuit de overheid te voorkomen blijft Bitcoin kopen een uitstekend idee. Met deze cryptomunt blijven transacties gegarandeerd 100% anoniem!