Wat is cybercriminaliteit?
Als je aan criminaliteit denkt dan denk je waarschijnlijk gelijk aan bankovervallen of berovingen. Niet zo gek natuurlijk, want deze vorm van criminaliteit kennen we al sinds jaar en dag. Maar tegenwoordig verschuift de criminaliteit van de straat naar het internet. Deze vorm van criminaliteit noemen we ook wel cybercrime. In dit artikel leg ik je uit wat het precies inhoudt. Maar ook hoe jij het kunt herkennen en zelfs kunt voorkomen dat jij slachtoffer wordt van deze soort van criminaliteit.
Cybercriminaliteit wat is het precies?
Als we het hebben over cybercrime dan betekent het dat criminelen gebruik maken van een computersysteem of een computersysteem aanvallen. Het is onder te verdelen in twee categorieën. De eerste categorie is het “minst erg”. Hierbij wordt een computer puur gebruikt als middel. Denk aan het oplichten of afpersen van mensen via e-mail. Tegenwoordig wordt het ook steeds populairder onder criminelen om Whatsapp-berichten te sturen met betaalverzoeken.
Naast deze groep van cybercrime is er ook nog een andere groep. Deze zijn gevaarlijker. Hackers proberen toegang te krijgen tot computers of bedrijfssystemen. Hierbij stelen ze belangrijke gegevens. Het meest erge is wanneer ze je computer gijzelen. Hierdoor heb je geen toegang meer tot je bestanden. Voor particulieren is dit vervelend, maar wat als je een groot bedrijf hebt en je geen toegang meer hebt tot gegevens of computers die machines aansturen. Dan heb je een groot probleem en kan dit voor enorm veel financiële schade zorgen.
Het nadeel is dat cybercrime steeds vaker voorkomt. Niet gek natuurlijk, aangezien je lekker van achter je computer het kunt doen. De pakkans is stukken lager en bewijs is er lastig om te achterhalen. Daarnaast vragen hackers vaak geld in bitcoins, hierdoor zijn ze niet te traceren.
Hoe kan ik mijzelf en mijn bedrijf hiertegen beschermen?
Jammer genoeg is er niet één specifiek ding dat je kunt doen tegen cybercrime. Wel kun je de kans aanzienlijk verkleinen. Het eerste wat je kunt doen is het maken van een backup van bedrijfsgegevens. Mochten je gegevens gegijzeld worden dan heb je een backup achter de hand. Waardoor je nog steeds toegang hebt tot de gegevens. Het is hierbij wel belangrijk om drie backups te maken, deze vervolgens op twee verschillende locaties op te slaan en ook nog één in een kluis bijvoorbeeld in je kantoor. Naast gijzeling kunnen er ook DDoS-aanvallen worden uitgevoerd op je netwerk. Hiervoor zou je een speciale anti-DDoS-dienst kunnen aanschaffen. Wanneer je deze twee maatregelen treft loop je stukken minder risico en ben jij dus beter beschermd.