Websites en ICT

Social intranet: wat kun je ermee en wat is het belang?

Van intranet heb je waarschijnlijk weleens gehoord, er wordt namelijk regelmatig gebruik van gemaakt binnen organisaties. Allerlei soorten branches maken er gebruiken van, denk hierbij aan de zorg, woningcorporaties, scholen, maar ook overheidsinstanties. Intranet kan dus eigenlijk door allerlei soorten organisatie gebruikt worden, ieder voor hun eigen doeleinden.

Wat is het?

Intranet ken je waarschijnlijk wel, maar ben je ook bekend met social intranet? Dit heeft niets te maken met social media, dat is misschien het eerste waar je aan denkt als de term social intranet hoort. Het heeft daarentegen wel te maken met sociaal, want bij social intranet gaat het om interactie. Traditioneel intranet is voornamelijk gericht op het zenden van boodschappen van management naar haar medewerkers en niet omgekeerd. Bij social intranet is dit wel het geval, interactie wordt hierbij voornamelijk als hoofdprincipe beschouwd.

Wat kun je ermee?

Een social intranet heeft verschillende functionaliteiten, we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Onderling chatten
  • Expertise inzichtelijk maken
  • Smoelenboek integreren zodat je je collega’s kunt leren kennen
  • Een gepersonaliseerde startpagina toevoegen

En nog veel meer. Het is zowel van belang voor de organisatie als haar medewerkers dat iedereen intern goed met elkaar samenwerkt en kennis met elkaar deelt. Social intranet kan bijvoorbeeld ook digitale werkplek of samenwerkingsplatform worden genoemd. Met het platform kun je informatie delen, medewerkers informeren en praktische zaken regelen. Samen werken kan hierdoor bevorderd worden en elke medewerkers kan hier iets delen. Zo voelt niemand zich een nummer binnen een grote organisatie en maak je het voor iedereen mogelijk om op zijn manier een steentje bij te dragen.

Er zal een interne cultuur ontstaan waarbij iedereen kan zeggen wat hij of zij wil en zelf initiatief kan tonen. De mogelijkheden zijn enorm, wat ervoor zorgt dat social intranet voor veel organisaties passend kan zijn.